Vår första båt

Vår första båt

Norr ligger i lä om syd

UtrustningPosted by Kerstin Ljunglöf Sat, March 03, 2012 09:32:49

Så var det dags att fylla på kompassen. Vi har hört att kompasser brukar vara fyllda av någon typ av sprit, vilket känns vettigt då en extra reserv självklart kan vara bra att ha på havet. För enkelhetens skull tog vi vad som fanns hemma, någon deciliter av den hederliga ”Extra Strong Rum 85%” som vi råkat få med oss någonstans ifrån i Karibien.

Under påfyllnads-processen märkte vi att den gamla vätskan som fanns kvar i kompassen var betydligt oljigare än romen och att de två skiktades. Äsch, gör om gör rätt. Tydligen används fotogen eller liknande nuförtiden och det är väl lika bättre det, så att inte matroserna nallar för mycket.

Vi upptäckte också att de magneter som används för att kalibrera kompassen beroende på hur den sitter på båten har lossnat. De ligger löst inne i hållaren och kommer således alltid att lägga sig i lä. Härligt, vi kommer alltid att titta åt det håll näsan pekar och alltid att ha norr i lä.

Dagens Haiku:
det är halt på däck
äsch kompassen springer läck!
den som var så käck..

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.