Vår första båt

Vår första båt

Ankarbox

SkrovPosted by Kerstin Ljunglöf Sun, September 09, 2012 20:56:02

Ankarboxen ska sitta i fören, ovanför ska ett ankarspel kunna monteras, kättingen ska kunna ringla ner utan att blockera sig själv och vatten som kommer in ska rinna ut.

Nu är ju Ash väldigt spetsig och mycket smal i fören vilket gör att det utrymme som finns allra längs fram är svårt att använda till något annat än en ankarbox, bra. Däremot är det svårt att göra en box med tillräckligt stor fallhöjd för kättingen, ca 40cm, om den inte monteras ganska långt bak i fören, dåligt. Därför struntar vi i fallhöjden och gör en lucka i däcket där vi för hand kan hjälpa till att skicka kättingen åt rätt håll. Det är alltid en trygghet att kunna komma åt kättingen om någonting skulle kärva.

Men trots att vi placerar ankarboxen så långt fram i fören det går, så kommer den att bli ganska stor. Detta problem löser vi med att förutom kätting även trycka ner en och annan fendert eller tamp också.

Första biten är på plats och det går redan att se både inifrån och utifrån att det blir rätt så bra. Materialet blir av vanlig plåt som kommer att skyddas mot rost och skav av först några lager målarfärg och sedan något typ av träslag.

Andra biten som är planerad blir som ett aktre skott på boxen och i samband med det, för att komma åt att svetsa, ska luckan tillverkas. I nuläget ser det ut som att luckan blir mot ena sidan längst bak i boxen och att ankarspelet får monteras på den andra.

Fortsättning följer..

Dagens Haiku:
ankarets kätting
ringlar och rasslar i box
länk på länk på länk

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.