Vår första båt

Vår första båt

FalkVarv

ÄschPosted by Kerstin Ljunglöf Sun, April 29, 2012 20:19:17

Ash bor, som de flesta vet, på FalkVarv. Där får hon ordentlig omvårdnad likt hennes större kamrater som regelbundet kommer förbi på diverse reparations- eller servicejobb.

På varvet är stämningen god. Här är arbetar cirka 50 fastanställda och på samma område finns det flera andra industrier som huvudsakligen livnär sig på jobb i varvets regi. Området är aktivt även under helgerna och då inget jobb försiggår kan det ändå hända att en arbetare promenerar förbi och bjuder på ett leende. Den vänliga stämningen höjs ytterligare av att båten ”Mysingen” får ett extra lager lack och att ”Snorkelliften” står i väntan på att bli använd.

Byggnaderna är gamla, vissa ganska nedgångna och känslan av en svunnen tid ligger i luften. Här har varvsindustrin pågått sedan 1946 och det krävs inte mycket fantasi för att tänka sig tillbaka till dessa tider då även nybyggnationer av båtar försiggick. Detta samtidigt som varvet idag är en aktiv och bubblande industri som gör god vinst varje år. Det är inte annat än att känslan av stolthet väcks, i nästan 70 år har kunniga arbetare varit behövda på samma mark och år efter år har båtar återvänt från alla världens hörn.

FalkVarv är inte bara kompetent utan även ett mycket trevligt varv som välkomnat Ash med öppna armar och som faktiskt gör hela detta projekt möjligt. Det är inte många andra ställen i närheten där man får ställa en båt med kort varsel, där alla typer av verktyg finns, plåt att köpa i alla dess former och där man får banka, slipa och bullra som man vill.

Men så var det ju just det här med bullret. De som läser Halland Nyheter har kunnat följa en rafflande diskussion om varvets vara eller icke vara i ett antal år och det är inte bara ibland denna diskussion leder till förstaside stoff. Det senaste beslutet kan tvinga varvet att lägga ner och istället ge plats för lyxlägenheter längs med Ätrans södra kant. Vi må vara partiska, men äsch.. Är det någon som egentligen tänkt till?

Dagens Haiku:
varför bygga hus?
en levande industri
låt varvet bestå!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.