Vår första båt

Vår första båt

Vårbåt och solen skiner

SkrovPosted by Kerstin Ljunglöf Sat, May 05, 2012 23:21:46

Vintern har blivit vår och alldeles runt hörnet väntar sommaren. De flesta träd mellan Varberg och Falkenberg har blivit gröna och Ash har, trots stora öppningar både uppåt och nedåt, varit torr i långa perioder.

Samtidigt med tiden går renoveringen framåt. Förpik är nästan klar och snart ska de aktre delarna få sig en plåtslagar-omgång. Det är ett tidsödande arbete att byta plåt och ett ständigt klurande på hur det ska vara. Flera av förstärkningarna är borttagna sedan tidigare och vi försöker lista ut hur det kan ha sett ut från början. Vi klurar på hållfasthet. Båten måste vara styv, stark och tålig, men inte så styv att den spricker när den utsätts för påfrestningar. Plåten måste kunna röra sig.

Vi försöker tänka på allt, men det svåraste är att bestämma sig. Var ska genomföringarna sitta? Hur ska nedgångsluckorna se ut? Vilka ventiler vill vi ha? Var ska de sitta? Vilka delar av renoveringen ska prioriteras?

Då vi har en begränsad budget måste vi tänka praktiskt. Vad är tidsmässigt och ekonomiskt hållbart? Hållfasthet, funktion och säkerhet går först, men lite fåfäng måste man också vara då nästan all ledig tid läggs på denna framtida skönhet. Vi har möjligheten att göra Ash till precis den båt vi vill ha, vi har en fantastisk råvara och vi vill utnyttja den till max.

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post15