Vår första båt

Vår första båt

Det regnar in

SittbrunnPosted by Kerstin Ljunglöf Thu, August 02, 2012 21:15:12

Som tidigare nämnts tycker vi att det är onödigt att fästa den utrustning vi vill ha på båten med genomgående bult. Vädret har påmint oss om att vi vill ha en tät båt och arbetet med att täta båten har således startat. Vi har börjat med att svetsa igen de 50-tal hål som befunnit sig i rufftaket.

Arbetet med stuvfackslocken i sittbrunn har också fortsatt enligt plan..

..och arbetet med nedgångsluckan likaså. Tidigare var öppningen för nedgången onödigt stor och vi startade med att förminska det övre hål som är i rufftaket. För att få samma fina välvda form som resten av taket kapade vi till ett vinkeljärn som vi sedan kunde svetsa fast plåten på.

Vi bestämde oss tillslut för att vi vill ha en skjutlucka och kom på den fina idén att vi kunde använda skotskenorna till förseglet som skjutskena. Dessa fästa på ett plattjärn gjorde att luckan kom upp i lagom höjd. Travarna kom till användning även de, fast uppstyckade i mindre bitar och monterade på själva luckan. Luckan blev liksom skenorna i aluminium.

Den del av nedgångsluckan som är i sittbrunnsskottet ska fortsätta att bestå av två lösa delar. Vi tänker att vi antagligen kommer tillverka dessa i plexiglas då vi vill få in ljus i båten och vi vill kunna se ut. Vid dåligt väder är det alltid skönt att kunna se den som styr. Självklart får vi även sätta dit en kitschig gardin för att möjliggöra mörkläggning samt för att hindra insyn.

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post33

Semestertider

SittbrunnPosted by Kerstin Ljunglöf Mon, July 30, 2012 21:29:12

Hittills under sommaren har en febril verksamhet pågått på, i, under och runt Ash. Arbetet fortskrider i ett behagligt tempo och det känns alldeles lagom att lägga hela arbetsveckor samt en och annan helg på henne. Varje dag händer något nytt och istället för att mest riva ner så byggs nu en hel del upp igen.

Arbetet med sittbrunn fortsätter. I och med tillverkningen av akterbänk och gasolfack, så har övriga stuvfack fått ändras en del. Det förra lilla gasolfacket är igensatt och de övriga stuvfacken är flyttade något föröver och har fått en lite annorlunda form än tidigare. Babord stuvfacks lock är färdigt och ska endast tätas, fästas och reglas och styrbord stuvfacks lock är även det på gång.

Vi har äntligen fått luckan vi beställt och trots att den är alldeles för fin för att montera än, så har den provats och hål för att fästa den har borrats. Nu är den helt redo att monteras när det är dags, och som vi längtar..

Dagens Haiku:
vattnet slår hårt emot
luckan håller båten tät

inget sipprar in

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post28

Stuvfack i akterbänk

SittbrunnPosted by Kerstin Ljunglöf Mon, July 23, 2012 21:10:45

Det käcka med att bygga båt är att man kan anpassa sådant som i annat fall inte är särskilt anpassningsbart, och man kan anpassa det lite efter vad och hur man vill. Till exempel efter kampanjer och rabatter i närliggande båtbutiker, kan man kapa hål för att täcka med en lucka i precis rätt mått mätta, till ett pris lite bättre än konkurrenters vid just ett visst tillfälle.

Så när det var dags att skära upp ett hål till stuvfack samt åtkomst av tätning av rodergenomföring och vajrar till styrdon, läs ratt, så var det bara att googla upp det mest förmånliga priset på däckslucka och att välja mått därefter. Luckan köpes av SeaSea.

När det sedan var dags att köpa lucka från ovan nämnda företag så var det lika enkelt som det mesta annat med hjälp av dagens internet, att klicka på bild och samla i kundvagn. Sedan var det precis som det mesta annat med hjälp av dagens internet, ett litet krux på vägen; två olika alternativ att välja mellan.

1. Skicka varor till butik: hämta där, betala i kassan, fraktavgift tillkommer.

2. Hämta varor i butik: betala i kassan, ingen fraktavgift tillkommer.

Vi valde alternativ nummer två och ser med glädje fram emot att få hämta vår icke måttbeställda lucka för att montera över vårt måttanpassade hål. Kampanjer är för härliga!

Dagens Haiku:
plasman kapar hål
måtten blir som vi tycker
stålet fräser till

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post27

Gasolfack fortsättning

SittbrunnPosted by Kerstin Ljunglöf Thu, July 12, 2012 21:22:58

Än så länge fortgår ombyggnationen enligt plan.

Rostfria rör har monterats, bänk likaså. Skott för om fack har mallats, skurits ut och fastsvetsning pågår.

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post24

Gasolfack

SittbrunnPosted by Kerstin Ljunglöf Mon, July 02, 2012 20:22:06

Sedan starten av detta projekt har vi mestadels reparerat, förstärkt och förbättrat det som en gång varit bra på båten. Detta tänker vi fortsätta att lägga mycket energi på, men vi har även planer på att göra vissa förändringar. Vi vet hur vi vill ha vår Ash och vi ska göra det som står i vår ekonomi och kunskap att få henne sådan.

Tidigare fanns det ett mindre fack i sittbrunn där en gasolflaska förvarats. Facket var dels för litet för de gasolflaskor vi mestadels kommer behöva och dels tog det upp onödigt mycket plats. Med hjälp av kapen gjorde vi därför några snabba skär och facket blev till historia. Tanken är att använda det nya utrymmet för stuvning inifrån båten, till exempel för att hänga upp blöta sjökläder i. Det blir strax akter om dass.

Vår gasol tänker vi istället förvara allra längs akterut i sittbrunn. Vi vill ha plats för två stycken 6-kilos gasoltuber som ska sitta i fack på var sin sida av båten. Dessa fack tillverkas enkelt genom att vi sänker ner och svetsar fast två rör med längd 500mm och diameter 355mm och sätter sedan dit botten och lock. Slangar och kopplingar drar vi bakom sittbrunnsryggstödet och dräneringen går rätt ut genom skrovet. I samband med bygget ska vi dessutom bredda sittbrunnskanten akterut så att vi får en bänk, lika bred som gasolfacken kommer att sticka ut, där vi kan sitta och lapa sol, hålla utkik eller styra båten.

Hittills i denna ombyggnation har vi kommit till att börja skära ut de cirkulära hål där rören sedan ska sänkas ner. Sedan återstår att se vilka problem som möjligen kan dyka upp på vägen. I så fall löser vi dem.

Dagens Haiku:
med tumstock och kap
hålen i aktern skärs upp
gasen är säkrad

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post22