Vår första båt

Vår första båt

Flera stöttor

UtrustningPosted by Kerstin Ljunglöf Mon, August 27, 2012 21:37:38

Det börjar närma sig höst och föredetta Ash-ägare vill lyfta sin nya båt. För att göra detta behöver han sina stöttor som Ash fortfarande lånar och stött-tillverkar-jobbet har fått sätta fart igen. Med tre personer i verkstaden och en herrans massa stora maskiner går arbetet i ilfart. Vinklar tas ut, stålrör kapas och slipas och kreationen svetsas ihop. Två stycken börjar närma sig klara och snart blir det dags för en tur till Skåne igen.

Dagens Haiku:
kapa slipa - bank!
mäta vinkla svetsa - klang!
borra såga - klart!


  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post36

Uppgradering

UtrustningPosted by Kerstin Ljunglöf Mon, August 27, 2012 21:29:19

Dagens Haiku:
en svart är nu röd
en förnyelse ombord
en kämpe som krävs


  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post35

Fyndat

UtrustningPosted by Kerstin Ljunglöf Thu, July 12, 2012 21:53:46

I år besöktes kräftfestivalen i Glommen. En festival med anor från 1996 och som varje år konkurrerar med det något mer omtalade Wheels and Wings i Varberg.

Och inte till någons besvikelse visade sig kräftfestivalen bjuda på just det en kräftfestival bör; kräftor, öl, liveband, karuseller, godis och försäljning av diverse ting. Ett av dessa ting är numer i vår och i Ash´s ägo.

En syftkompass av finaste kvalisort, märke Stanley London och med tillhörande etui.

Dagens Haiku:
syfte att syfta
en oförändrad bäring

väja styrbord hän

  • Comments(1)//blogg.sy-ash.se/#post25

Inspirationssegling

UtrustningPosted by Kerstin Ljunglöf Thu, June 07, 2012 21:13:53

Emellan mekandet är det härligt att komma ut på havet en sväng. Säsongens första segeltur gick från Varberg till Varberg till Bua till Göteborg i varierande väder och vind. Tanken var att komma över till Läsö, men efter både åska och hagel och med vindar mellan 0-14 m/s kändes det trevligare med svenska vatten. Och vädret visade sig också dölja ett och annat orosmoment, en tromb siktades utanför Hallandskusten tidigt på lördagsmorgonen.Arkivbild från segling utanför Bermuda.

Seglingen begicks i en 35fots Hallberg Rassy, både större och lyxigare än Ash. Båten visade sig som förväntat segla riktigt fint i de något starkare vindarna och på öppet vatten. Hon har en tyngd och en storlek som gör henne trygg och stabil.

Varje båt är egen. De har olika förutsättningar från början på grund av modell och storlek, men de är även utrustade på olika vis och har små lösningar som alltid skiljer sig åt. Detta gör att varje båt är en källa till inspiration.På den, till skillnad från vår båt, segelklara Hallberg Rassyn hittade vi flera detaljer som vi gärna skulle vilja ha på Ash.

Dagens Haiku:
båten guppar sött
vågen hoppar och skvätter

solen skiner glatt


  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post20

Lufttrycket är ok

UtrustningPosted by Kerstin Ljunglöf Mon, May 14, 2012 19:59:55

Lill-Ash designades ett tag innan vi fann stor-Ash, men även nu då stor-Ash finns i vår ägo så spelar lill-Ash en roll i vår vardag. Hon är om något inspirerande, men hon påminner oss även ständigt om vikten av att hålla en noggrann koll på lufttrycket.

Idag är lufttrycket över Varberg ok. Det brukar vara ok. Särskilt över Sörse där husen har god hållfasthet och är 100% vattentäta.

Men även då lufttrycket är ok är det intressant att se hur det ständigt sjunker eller stiger och de dagar då det blåser som mest är det svårt att låta bli att snegla på en grib-fil. Någonstans där ute seglar alltid någon, med mål bortom horisonten.

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post17

Det växer fenderts på öarna

UtrustningPosted by Kerstin Ljunglöf Sun, March 04, 2012 10:23:55

Det hände sig en solig lördag i början av mars. Äshly hade vårkänslor och hennes ägare likaså. Trots att isen knappt försvunnit från Vallersviks stränder kände de ändå att dagen var den dag då årets första kanotfärd skulle ske. Våtdräkt på, mössa på, en extra ägga-macka i magen och presening av.

Paddelturen gick över ett stilla hav där ett och annat isflak tappert kämpade mot solens starka strålar. Svanarna kraxade och inte en räka syntes till. Ekipaget gled förbi Sveriges svar på den varma och vänliga Sandy Island och styrde sedan mot Västkustens motsvarighet på det karga Disco Bay. Turen gick till Älmö.

Och väl där, vad hittade de väl inte där i buskarna? Jo det visade sig att fendert-säsongen hade börjat. Resultat: Två nyfunna, skinande, blanka och vita vänner till Ash, de behöver inte ens poleras.

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post6

Norr ligger i lä om syd

UtrustningPosted by Kerstin Ljunglöf Sat, March 03, 2012 09:32:49

Så var det dags att fylla på kompassen. Vi har hört att kompasser brukar vara fyllda av någon typ av sprit, vilket känns vettigt då en extra reserv självklart kan vara bra att ha på havet. För enkelhetens skull tog vi vad som fanns hemma, någon deciliter av den hederliga ”Extra Strong Rum 85%” som vi råkat få med oss någonstans ifrån i Karibien.

Under påfyllnads-processen märkte vi att den gamla vätskan som fanns kvar i kompassen var betydligt oljigare än romen och att de två skiktades. Äsch, gör om gör rätt. Tydligen används fotogen eller liknande nuförtiden och det är väl lika bättre det, så att inte matroserna nallar för mycket.

Vi upptäckte också att de magneter som används för att kalibrera kompassen beroende på hur den sitter på båten har lossnat. De ligger löst inne i hållaren och kommer således alltid att lägga sig i lä. Härligt, vi kommer alltid att titta åt det håll näsan pekar och alltid att ha norr i lä.

Dagens Haiku:
det är halt på däck
äsch kompassen springer läck!
den som var så käck..

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post5