Vår första båt

Vår första båt

Falkenberg

TransportPosted by Kerstin Ljunglöf Tue, June 26, 2012 20:51:44

Kan man inte ha sin båt på sin bakgård så får man väl helt enkelt flytta sin bakgård till sin båt, eller något liknande vandrade våra tankar. Denna gång var det alltså inte transport av Ash som gällde utan transport av Allie - vårt hem.

Resan begav sig i en sydlig sträckbog över platt vatten, från en solnedgång över Ringhals reaktorer till en soluppgång över Lantmännens cisterner.

Under dessa bjässar ligger vi nu i skydd, i bräckt vatten, och lurar i vassen. Endast ett stenkast från Ash.

Dagens Haiku:
vassen vajar lugnt
spannmål lastas vid kajen
Ätran ger oss skydd

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post21

Från Holland till Halland

TransportPosted by Kerstin Ljunglöf Thu, March 22, 2012 19:08:50

Distansen mellan Landskrona och Falkenberg är ungefär samma oavsett om man väljer fågelvägen, motorvägen eller havsvägen. Därför borde det inte spela någon större roll vilken av dessa vägar man väljer när man ska göra en transport däremellan. Ändå känns det så otroligt fel att lyfta upp en segelbåt på en lastbil och låta henne färdas över land. Det faktum att segelbåtar är en symbol för den ultimata friheten stämmer inte överens med vägräcken, viadukter, rondeller och rödljus. En segelbåt ska samsas med stormfåglar, albatrosser, valar och väder, inte med långtradare, motorcyklar, bilar och avgaser.

Det blev i alla fall tillslut en lokal fraktfirma som fick äran att lyfta hem vår Ash och nu befinner hon sig i ett hörn på Falkvarv i Falkenberg. Att fara så där onaturligt snabbt är självklart inte hälsosamt ens för en båt, men vi lovar att hon ska få stå kvar tillräckligt länge på varvet för att hennes själ gott och väl ska hinna ikapp hennes skrov.

Och nu när hon äntligen är hemma är det bara för oss att börja jobba. Steg ett är att hon ska få egna stöttor. De vi har nu är lånade och vi tänker att man kan tillverka ett gäng nya för egen hand istället för att köpa i butik.

Dagens Haiku:
snön smälter undan
skönhet spirar på varvet
havet är redo

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post7

Här doftar det båt

TransportPosted by Kerstin Ljunglöf Wed, February 15, 2012 20:31:59

Visst var vi lite nervösa när det var dags att åka ner till Skåne igen. Inte för att vi är rädda för skåningar, för att det var nysnöat på motorvägen, för att bilen brukar gå sönder eller för att det hyrda släpet skulle ställa till det. Nej snarare för att vi insåg att vi faktiskt bara sett vår båt en enda gång, vad var det egentligen för att åbäke vi köpt?

Åbäket visade sig vara precis lika fint som vi mindes det och med hjälp av truck lyckades vi flytta två Bukh-motorer, reservdelar till dessa, ett roder, en ratt, några instrument, två ankare, en del inredning, vinschar, några fenderts, en svensk flagga och några lådor med resten. Vi fick också mätt Ash och kan konstatera att hon går att transportera hem med lastbil.

I och med detta har vår bosituation förändrats något. Lägenheten doftar lätt av båt, tjära och metall. Vi har fått en verkstad på balkongen och ett segelförråd i vardagsrummet.

Dagens Haiku:
drömmarna lockar
plan finns för att uppnå mål -
en dag verklighet!

  • Comments(1)//blogg.sy-ash.se/#post2