Vår första båt

Vår första båt

Såld

ÄschPosted by Kerstin Ljunglöf Thu, August 08, 2013 17:52:13
I samband med att tiden gått har arbetet med vår andra Ash fortskridit.

Allt fler av de delar som från början satt på vår första Ash har hamnat på vår andra Ash och då vår första Ash lever vidare såpass mycket i vår andra Ash har beslutat att behålla vår första Ash omprövats.

Jag vill här delge information om att vår första Ash, som numer endast är ett tomt skal, är såld.

  • Comments(1)//blogg.sy-ash.se/#post41

2a advent

ÄschPosted by Kerstin Ljunglöf Sun, December 09, 2012 20:43:49
Som tidigare skrivits så befinner vi oss i den lyckliga situation att vi har två stycken Ash. Nackdelen med denna lyckliga situation är dock att färdigställandet av vår båt därmed kommer att dra ut på tiden. Vi blir tvungna att ta en paus från renoveringen och då även med denna blogg och kommer istället att lägga vår tid på att färdigställa och förbereda Ash (äsch så dumt.. alltså den andra..) inför en stundande långfärd. Här intill, på samma hemsida har vi nu ännu en blogg att följa: Förberedelser.

Dagens Haiku:
en till segelbåt
en långfärd att drömma om

vi vill snart iväg
  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post40

1a advent

ÄschPosted by Kerstin Ljunglöf Mon, December 03, 2012 20:24:20

Det börjar närma sig jul med allt vad det innebär. Glöggen ska tappas, bullarna lussas och klapparna slås. I denna juleanda tänkte vi därför passa på att slå in vårt allra käraste paket, vår Ash.

Vi tog oss ner till varvet med presenning och tamp, men kunde först inte hitta vår båt där hon tidigare stått. Hon hade krympt. En tidigare stor, ståtlig och stolt Ash syntes knappt längre i skuggan av den nya grannen och även om hon fortfarande är ståtlig och stolt, så känns hon knappast stor längre.

Vad som sker efter Ash:s välförtjänta vintervila är dock i nuläget något oklart. Vår tanke är ju att komma ut på haven igen och det så snart som bara möjligt. Tyvärr kommer inte Ash att vara redo riktigt lika snart som hennes besättning och därför har vi nu köpt en till Ash. En Ash som är betydligt mer segelklar och som kommer att flytta in på Bua Båtsällskap strax innan 2a advent.

Vi som ägare står nu alltså med inte mindre än två fantastiska stålverk som kräver kärlek, omsorg, puts och slip, men vem som blir Ash, Slash eller något på Tvärs är vi inte helt på klara med än. Äsch, vi kommer självklart att behålla vår Ash för att färdigställa om lite längre tid än strax, men först får vi leka TV-kockar och ha en färdiggräddad segelbåt att plocka fram när säsongen börjar närma sig.

  • Comments(4)//blogg.sy-ash.se/#post39

Vattenkänning

ÄschPosted by Kerstin Ljunglöf Tue, July 31, 2012 20:33:11
Äsch, den svenska sommaren fick nästan Ash att flyta iväg.


Dagens Haiku:
dropparna slår hårt
regnet piskar över oss
lastpall flyter bort  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post32

Fötter

ÄschPosted by Kerstin Ljunglöf Sun, July 15, 2012 20:55:11

Det blir en del högtider som firas ihop med Ash, nu senast fredagen den 13:e. Denna dag förknippas med otur och olycka och även med en skräckfilmsserie på 12 filmer med samma namn.

Äsch, det är nog ingenting att oroa sig för, men visst blir man lite tveksam när man hittar denna låda på varvet morgonen efter:

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post26

ASH-31

ÄschPosted by Kerstin Ljunglöf Thu, June 07, 2012 19:41:44

Äsch det visste vi ju redan; att Ash kommer flyga fram över havet..

Modell ASH-31
Bilden är tagen från Svenska Segelflygförbundets hemsida.

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post18

Liten men luktar som en stor

ÄschPosted by Kerstin Ljunglöf Sun, April 29, 2012 21:36:14

Båten vi köpte var en Van der Stadt 32, en båt som är 9,75m lång, 3m bred och med en motor på 30hk. Ända sedan inköpet har vi letat efter ritningar på denna båt och kan nu konstatera, efter att vi sökt igenom hela nätet, att båten inte existerar.

Båten vi äger är en WIBO 945. Alltså fortfarande designad av Van der Stadt, men den är lite kortare och motorn är lite svagare än vad vi trodde från början. Äsch.

Fast man vet ju aldrig, vi har inte svetsat klart ännu, kanske slutar Ash som en modifierad WIBO cirka 975.

Dagens Haiku:
WIBO rockar fett
liten men naggande god
luktar som en stor

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post14

FalkVarv

ÄschPosted by Kerstin Ljunglöf Sun, April 29, 2012 20:19:17

Ash bor, som de flesta vet, på FalkVarv. Där får hon ordentlig omvårdnad likt hennes större kamrater som regelbundet kommer förbi på diverse reparations- eller servicejobb.

På varvet är stämningen god. Här är arbetar cirka 50 fastanställda och på samma område finns det flera andra industrier som huvudsakligen livnär sig på jobb i varvets regi. Området är aktivt även under helgerna och då inget jobb försiggår kan det ändå hända att en arbetare promenerar förbi och bjuder på ett leende. Den vänliga stämningen höjs ytterligare av att båten ”Mysingen” får ett extra lager lack och att ”Snorkelliften” står i väntan på att bli använd.

Byggnaderna är gamla, vissa ganska nedgångna och känslan av en svunnen tid ligger i luften. Här har varvsindustrin pågått sedan 1946 och det krävs inte mycket fantasi för att tänka sig tillbaka till dessa tider då även nybyggnationer av båtar försiggick. Detta samtidigt som varvet idag är en aktiv och bubblande industri som gör god vinst varje år. Det är inte annat än att känslan av stolthet väcks, i nästan 70 år har kunniga arbetare varit behövda på samma mark och år efter år har båtar återvänt från alla världens hörn.

FalkVarv är inte bara kompetent utan även ett mycket trevligt varv som välkomnat Ash med öppna armar och som faktiskt gör hela detta projekt möjligt. Det är inte många andra ställen i närheten där man får ställa en båt med kort varsel, där alla typer av verktyg finns, plåt att köpa i alla dess former och där man får banka, slipa och bullra som man vill.

Men så var det ju just det här med bullret. De som läser Halland Nyheter har kunnat följa en rafflande diskussion om varvets vara eller icke vara i ett antal år och det är inte bara ibland denna diskussion leder till förstaside stoff. Det senaste beslutet kan tvinga varvet att lägga ner och istället ge plats för lyxlägenheter längs med Ätrans södra kant. Vi må vara partiska, men äsch.. Är det någon som egentligen tänkt till?

Dagens Haiku:
varför bygga hus?
en levande industri
låt varvet bestå!

  • Comments(0)//blogg.sy-ash.se/#post13
Next »