Vår första båt

Vår första båt

Ska vi byta mast?

RiggPosted by Kerstin Ljunglöf Sat, May 05, 2012 23:30:57

Ash är en segelbåt. En segelbåt är en båt som huvudsakligen framdrivs med hjälp av segel. För att detta ska vara genomförbart krävs det att båten har en rigg. En rigg är den samlade benämningen på allt rundhult, såsom master, rår, bommar, gafflar, bogspröt mm, samt allt stående och löpande gods, som tex barduner, vant, stag, skot, brassar, fall, på ett fartyg. Rigg betyder krångel, krångel betyder pengar.

Det finns flera olika typer av rigg; djonk-, gaffel-, kutter-, bermuda-, mm, osv..

Ash har en bermudarigg, en rigg med trekantigt storsegel på hög (nåja..) mast. Den är 32 år gammal och ganska sliten. Innan någon längre segling måste därför den löpande riggen bytas, kanske ännu mer.

Bermudariggen är den mest effektiva riggen för att segla mot vinden och togs fram främst för att användas inom kappsegling. På länsen är bermudariggen ganska värdelös om man inte använder spinnaker. Vi äger ingen spinnaker men vi tycker om medvind vilket osökt leder till tankar om att byta ut den rigg vi har till något mer långseglar-vänligt.

Om riggen ska bytas så är det helt klart smartast att göra nu då all inredning är ute ur båten. Vissa ombyggnationer krävs. Men vilken rigg passar Ash bäst? Vad kostar ett riggbyte? Hur kompicerat är det egentligen att räkna på krafter? Hur löser vi segelfrågan? Kan man sy segel själv? Ett riggbyte kan bli precis hur komplicerat som helst och även hur dyrt som helst. Men dyrt kommer det antagligen att bli i vilket fall som helst.

Så hur gör vi? Om någon har några rigg-tips mottar vi dem gärna. Finns det tex någon som seglat en djonk?

Dagens Haiku:
masten står stadigt
vinden leker över båt
seglet för oss fram

  • Comments(1)//blogg.sy-ash.se/#post16