Långsegling

Långsegling

Prins Christian Sund

SeglingPosted by Kerstin Ljunglöf Mon, August 17, 2015 10:28:56

Färden genom Prins Christian Sund var en blandning mellan helt fantastiskt och ganska bedrövligt.

Just där sundet börjar, i västra änden, ligger det en liten by, Aappilattoq, där vi stannade över en natt. Byn består av runt 50 hus, alla upp-pallrade på trästöttor och boningarna är enkla. Såpass enkla att många inte har rinnande vatten. Istället är det ordnat med ett gemensamt dusch-hus strax bakom affären, perfekt för besökare som oss. Telefontäckningen var dålig, men i matbutiken fanns det internet, vi fick låna personalrummet för att kolla väder och ladda ner den senaste iskartan.

Vi lämnade byn i riktning in mot sundet och vi hade inte kommit långt förrän något så fantastiskt som en isbjörn som kom simmandes emot oss. De brukar inte befinna sig så här långt söderut mitt i sommaren, så vi hade en fantastisk tur. De är mäktiga djur, det var en otrolig syn.

Färden fortsatte längs vackra berg med glaciärer som slingrade sig mellan topparna. Smältvatten forsade ner längs bergssidorna och det var en härlig tur. Sundet är smalt, under en sjömil, och det var till en början relativt isfritt. Men så vid det smalaste stället tog det plötsligt stopp, vi hade inte väntat oss packis och blev ganska överraskade. Turligt nog var det bara ett smalt band och försiktigt lyckades vi leta oss igenom.

Efter ungefär 20 sjömil kom motvinden och det blev ordentligt kallt. Glaciärer och is kändes inte längre riktigt lika spännande och när det strax därefter började regna så blev tillvaron ganska bedrövlig. I skift turades vi om med att stå i regnet och köra slalom mellan isklumparna, medan en av oss satt inne i båten och kramade om kamin.

Målet för dagen var den väderstation/kommunikationscentral som ligger strax innanför sundets utlopp på den östra sidan. När vi kom dit låg där redan två båtar, som vi kände från Qaqortoq, och strax efter oss kom Empericus in. Fyra båtar i den lilla hamnen var tydligen rekord.

På väderstationen var de glada över besök, när vi på Ash traskade upp för den långa trätrappan upp mot husen så blev vi inbjudna på både kaffe och danska småkakor. Sedan kollade de glatt upp vädret och issituationen åt oss. Det var även trevligt att träffa de andra båtarna, alla blev vi kvar en extra dag i väntan på en kuling som drog förbi, innan vi gemensamt satte kurs mot Island.

Dagens Haiku:
enkel bosättning
isbjörn som simmar förbi
smalt sund genom berg  • Comments(0)//blogg3.sy-ash.se/#post160