Långsegling

Långsegling

Grönland

SeglingPosted by Kerstin Ljunglöf Sun, August 16, 2015 23:22:32

Växtligheten på Grönland är något barskrapad. Blommor finns det visserligen gott om: smörblommor, maskrosor och klöver. Därtill frodas gräs och ljung på de platser där marken är i närheten av platt, såpass mycket att vi faktiskt träffade på några betande får. Men i övrigt är det mest klippor, sten, is och snö, en blandning av brun-grått och vitt.

Trots det så är miljön spännande, här är både vackert och varierande. Ibland har vi seglat mellan kala små öar, stundtals kring runda höga kullar, vi har tagit oss upp i smala fjordar, genom trånga sund och även genom mäktiga bergsmassiv med snöklädda spetsiga toppar.

Vi har fått varva segling med motorputtrande. Överlag så har vindarna varit lätta på morgonen tills en friskare bris satt in på eftermiddagen. På nätterna har det varit helt vindstilla och ankringarna har varit kav lugna.

Även om sjökorten varit knapphändiga, isbergen stundtals i vägen, dimman skymtats och tidvattnet varit på tre meter, så har seglingen på Grönland varit både enkel och bekväm. Vi har hållit oss inomskärs på skyddat vatten, dagarna har varit strålande och vattnet mycket klart. Vi har haft en riktig tur med vädret.

Ankra kan man göra bara man hittar en tillräckligt grund plats och även då fästet ibland varit tråkigt med sten och tång, så har vi alltid lyckats hittat fläckar med sand eller lera efter bara ett par försök. Hittar man en by, så får man ligga gratis vid kaj.

Vi har sett hundratals med säl som sysslar med lustiga konster. Ofta har vi sett dem simmandes i grupp, på rygg och med stora delar av kroppen över ytan. Val finns det också gott om, samt fåglar, flugor och mygg.

Dagens Haiku:
mäktigt bergsmassiv
sälar som simmar i ring
mysig ankringsplats  • Comments(2)//blogg3.sy-ash.se/#post159