Långsegling

Långsegling

Vikingabyn

SeglingPosted by Kerstin Ljunglöf Sun, August 16, 2015 19:18:54

Strax till väster om Kap Farvel finns resterna av en vikingabygd. Erik Röde var först med att anlända, men senare växte byn till ett tjugotal hus, då närheten till öppet hav gjorde platsen till en praktisk första eller sista hamn vid seglingar mellan Grönland och Norden.

Vi seglade dit, tillsammans med vännerna på Empericus (fortfarande de från Alaska), dels för att uppleva en bit historia, men också för att njuta av den vackra omgivningen. Det blev en härlig dag. Empericus hade oturligt nog hittat en sten några dagar tidigare, så medan de utförde dykning och undervattensreparation av köl, så gav vi oss ut på fisketur med Halland. Fångsten blev snål och såg ganska oaptitlig ut, så till middag bjöds det istället på myskoxe.

Efter att samtalet kretsat kring björn och vildmarksliv ett tag plockades gevären fram och vi, ganska oerfarna skyttar på Ash, fick en lektion i både gevär och pumpmatad shotgun. Vi fick även erfara hur skoj det kan vara att skuta av överdelen av isberg, så att vikten ändras och hela klumpen kollapsar. Atmosfären på Grönland är ganska avslappnad.

Kvällen fick ett abrupt slut när ett stort isberg tagit sig in i viken och bestämt sig för att ge sig på Ash som i sin desperation försökt bestiga den hårda klumpen. Som tur var gick ankaret fortfarande att få upp och vi fick flyttat in på grundare vatten. De är luriga när de kommer och smyger sig på sådär, har man riktig otur kan man bli helt instängd i en vik, men hittills har vi bara behövt erfara mindre isbergsanfall.

Dagens Haiku:
tappra vikingar
sökte skydd i klippig vik
knallar från gevär  • Comments(2)//blogg3.sy-ash.se/#post157