Långsegling

Långsegling

Till Unartoq och vidare

SeglingPosted by Kerstin Ljunglöf Sun, August 16, 2015 17:09:12

Innan vi lämnade Qaqortoq så fick vi, genom en högst akrobatisk övning som utfördes i största hast, fyllt diesel. Tankbryggan var liten, full med lokala små ekor och dessutom var vattnet grunt. Och blev grundare, för varje minut vi var kvar... Men det lyckades efter att vi knutit ut Ash i en lokal arbetsbåt, hystat dunkar fram och tillbaka och spurtat upp till betalningsstation. Vi var svettiga när vi kom iväg.

Vi hade en fin segling ut ur fjorden och fick sällskap och ett tjugotal valar och ett femtiotal sälar under vår färd till nästa ankring. Vi sicksackade mellan isberg, alla i fascinerande och vackra former, in i en naturlig hamn med en smal och grund öppning. Isbergen förflyttar sig raskt med strömmar och vind och kan vara till besvär när de hälsar på i ankringsvikar. Grunt vatten håller åtminstone de större bergen borta. Vi sov fantastiskt gott.

Nästa dag bjöd på spinnakersegling, med varma källor som mål. Vi visste inte riktigt vad vi skulle vänta oss, kanske en lerpöl, en bäck eller en gejser. Det enda Kerstin var säker på, till Svens besvikelse, var att det inte skulle finnas någon varm bubbelpool att krypa ner i. Kerstin hade fel. Efter en kort promenad över ön hittade vi faktiskt en iordninggjord liten bassäng. Det var underbart att krypa ner i det varma vattnet, utsikten var spektakulär, vi var helt ensamma, det var definitivt en bit grönländskt paradis.

Tanken var att vi skulle möta upp våra vänner från Alaska (Norvästpassagen-seglarna) vid Unartoq, platsen med de varma källorna, men oturligt nog visade det sig att vi valt att ankra på var sin sida av ön. Vi fick i alla fall vinkat till dem.

Efter bad fortsatte färden till ännu en idyllisk ankring som likt den första bestod av en naturlig hamn med ett grunt, smalt inlopp. Vi höll oss inomskärs hela vägen dit och hade en riktigt varm och skön dag. Sol och vindstilla, vi brände till och med våra annars mest vindpinade näsor i den starka solen.

Dagens Haiku:
snöklädda toppar
härligt bad i varm bassäng
vidd av smörblommor  • Comments(0)//blogg3.sy-ash.se/#post156