Förberedelser inför långseglingen

Förberedelser inför långseglingen

Förvaring

InredningPosted by Kerstin Ljunglöf Sun, February 03, 2013 20:39:00

Än verkar det vara ett tag tills isen släpper. Det är fortfarande för kallt för att göra de stora ingreppen på utsidan av båten och än har vi problem med färg som ska förvaras och trälim som fryser.

Med en kamin som har uppvisat sin kompetens genom att värma upp båten till dryga 20 grader när alla luckor varit tillstängda, är det därför inte konstigt att vi koncentrerat oss på inredningen ett tag nu. Vi bygger förvaring av alla dess slag.

När vi monterade den lilla ventilen ut till sittbrunn passade vi på att bygga en hylla på insidan. Förvaring som är lättåtkomlig från sittbrunn är guld värt och fylls snabbt av det mesta man kan tänka sig: kamera, kikare, nycklar, solglasögon, lypsyl, solskyddskräm, kniv, nagelsax, plånbok, ficklampa, snacks, flöjt, yatzy, fiskedrag mm.Träet till hyllan är återanvänt från delar av det tidigare salongsbordet som var onödigt skrymmande. Som dekoration frästes en hällristning ut med en överhandsfräs.

Inne på dass har ett badrumsskåp tillverkats av björkplywood, reglar av furu, dörrar av tik. Det har grundmålats, täckmålats och dörrarna oljats. I nästan samma veva fick även dasstanken ett lager epoxifärg och en egenhändigt designad kurbits i klara färger.

Under köksbänken fanns det tidigare ett stort utrymme som var opraktiskt för förvaring. Detta utrymme delades av till tre mindre utrymmen, ett för stekpannor och kastruller, ett för konserver och ett för sopor och annan skit. Återigen var det björkplywood som användes och anledningen till detta är att björk är det enda träet som säljs i tillräckligt små delar att det går att få in i en normalstor bil.In till konservförrådet bestämde vi oss för att ha två olika luckor och därmed lättare komma åt innanmätet.Dörr ett tillverkades genom att såga upp ett hål i väggen och sedan använda den uppsågade träbiten till dörr. Lister monterades och en guldig, funktionell och trevlig hasp sattes på plats. Dörr två tillverkades av en ugnsform. För att förtydliga så kan alltså ugnsformar användas till både kaminspilltråg och köksbänkslucka. Tanken är att en nedsänkt bit av köksbänken ska fungera som halkskydd vid matlagning, matuppläggning och alla andra gånger man vill ställa ner någonting som inte ska halka iväg.
Den praktiska ugnsformen hindrar dessutom att vatten, mat eller annat kladd rinner iväg ner i springor och fack utan kan istället lätt torkas upp. Runt ugnsformen satte vi en tätad list som förhindrar vatten att rinna ner i konservförrådet. Vi satte också dit en låsning så att luckan inte kan flyga upp vid hårt väder.

Inne i babord stickkoj är ännu en hylla i tillverkningsstadiet. Framsidan görs med en praktisk ursågning för att kunna se vad som finns på hyllan och för att komma åt innehållet med tjocka fingrar. Tanken är att sätta upp ett nät framför som sjöstuv, en tidigare beprövad metod som blivit populär bland besättningen.

Dagens Haiku:
ännu en hylla
ett skåp med dörr och en hasp
kurbits piffar till

  • Comments(1)//blogg2.sy-ash.se/#post7