Förberedelser inför långseglingen

Förberedelser inför långseglingen

Homestyling

InredningPosted by Kerstin Ljunglöf Fri, December 28, 2012 20:56:30

En mindre båt upplevs ofta som trång, ett trångt utrymme blir lätt mörkt och ett mörkt utrymme upplevs ofta som ännu trängre. Ash har ganska stora ventiler i salong och får därmed in en hel del ljus, men vi är ändå inte helt nöjda.

Flera större båtar som vi varit ombord på har känts ljusa, rymliga och bekväma i jämförelse med en något mindre båt och det är inte helt ovanligt att dessa större båtar har en skylight monterad strax ovan matbord. Vi har länge avundats dessa något mer välbärgade seglare och har naturligtvis tänkt att om man har en skylight, då måste man vara rik.

Så kom det sig plötsligt att vi, med en extra båt också fick oss en extra lucka, och nu har Ash fått en däckslucka mitt i salongen. Kanske lite skrytigt, men med mer ljus kommer hon enligt ovan resonemang också att bli rymligare. Helt klart värt.

Att mäta var luckan skulle sitta var lite krångligt då hänsyn var tvunget att tas till både föremål i tak och utrustning på däck, men när detta väl var gjort och luckan tillslut satt rakt, var det ganska enkelt att såga upp ett hål med en sticksåg och tillhörande metallsågblad. Tätningen har gjorts med gummipackning då sikaflex har en förmåga att alltid börja läcka efter ett tag. Förhoppningsvis kommer detta att fungera.

Förutom denna skylight har vi även påbörjat måleri lite slumpmässigt runt om i båten. Dynorna blev ju tillslut ganska mörka i nyansen trots att vi först tänkt oss något ljusare tyg (tomatsoppe-resonemanget bidrog till vårt beslut) och därför tänker vi att ljusa väggar kan väga upp för rymlighetens skull.

Apropå dass så har vi börjat inreda utrymmet lite försiktigt. Först på plats kom ett egentillverkat grabbräcke som både kan bidra till balanshållning under bajsande manöver samt in- och utsvängning genom dörr. Vi vet hur enkelt det är att tappa balansen på en gungande och krängande båt och gör nu vad vi kan för att motverka detta.

Vi har även satt in en köksventil som fungerar dels som rymlighetsförhöjande ljuspunkt, dels som ventilationshål av stekos, dels som en klassisk utsmyckning och framför allt som lucka att skicka ut nyvispad Irish Coffee genom även då (eller främst när) vädret är så förfärligt att nedgångsluckan måste hållas stängd.

Dagens Haiku:
solen lyser in
glittrar i jungmans öga
kindens hud blir varm

  • Comments(0)//blogg2.sy-ash.se/#post4