Förberedelser inför långseglingen

Kasta loss!Segling

Posted by Kerstin Ljunglöf Thu, August 08, 2013 18:36:37

Det börjar nu dra ihop sig mot avfärd och det sista som står kvar på "Att göra-listan" är att ha kasta-loss-fest.Blog imageSjälvklart kommer arbetet med Ash att fortsätta, men från och med nu kommer det mestadels bestå av det ständiga underhållsarbetet. Eftersom förberedelserna därmed är klara kommer denna bloggen förhoppningsvis att avslutas och bloggen om resan "Långsegling" kommer att påbörjas.

Följ oss här på hemsidan!

Dagens Haiku:
nu kastar vi loss
styr fören ut mot havet
vi ska västerut
SprayhoodAsh

Posted by Kerstin Ljunglöf Thu, August 01, 2013 16:03:38

När Ash kom till vår ägo hade hon ingen sprayhood.
Blog imageVi funderade på hur vi skulle göra då det är bra skönt att ha ett skydd mot vind, regn och skvätt i sittbrunn. Vi tänkte att vi skulle tillverka en hård överbyggnad och började med att mäta ut och designa själva stommen, som svetsades ihop och monterades.Blog imageTamprullarna fick flyttas ut en bit eftersom de fall och rev som är neddragna till sittbunn blev tvugna att dras om något runt bågen.Blog imageSå funderade vi ytterligare lite till och kom fram till att en hård överbyggnad antagligen skulle passa ganska dåligt på Ash och se ganska ful ut. Vi tänkte om och tänkte att en mjuk sprayhood över denna båge skulle bli bättre.

Vi påbörjade arbetet med att sy om en gammal sprayhood vi hade för att passa bågen, men insåg att då tyget var slitet från början skulle arbetet snart vara ogjort då den antagligen skulle slitas ut snabbt.

Så vi tog oss till kapellmästarn igen och köpte splitter nytt kapellväv, dragkedjor och lister att fästa tyget med i däck. Många mått togs och några timmar senare ihop med Singer började sprayhooden ta form.Blog imageAnledningen till att vi valde att fästa tyget med lister var att med ett få antal hål i däck kunde vi ändå få en tät passning.Blog imageFönstrena passades in och limmades först fast på kapellväven, sedan syddes de fast och klipptes ut ur tyget.Blog imageBlog imageResultatet blev lyckat.Blog imageBlog image
Blog imageNär sprayhooden var på plats syddes ett ankarspelsskydd och ett ankarolinaskydd av väven som var över.På bågen satte vi dit handtag att hålla i, då den inte längre är riktigt lika greppvänlig.
Blog imageVi tillverkade och monterade även två handtag precis brevid nedgångsluckan som även kommer att fungera som fästen för säkerhetslinorna när vi sitter i sittbrunn.Blog imageVi har även ett universal sittbrunnskapell till båten som vi kan mysa under när det regnar.Blog imageDagens Haiku:
vinden viner kallt
vattnet skvätter och stänker
vi kurar i lä


DieseltankMotor

Posted by Kerstin Ljunglöf Thu, August 01, 2013 15:34:39

Vår motor väntar fortfarande på ett lager Volvo Penta orginal färg, men under tiden har den hunnit få en del service. Oljan har bytts på motor och backslag och ett nytt brännsleförfilter med vattenavskiljare har monterats.
Blog imageTanken har rengjorts och det visade sig växa en hel del bakterier i den gamla dieseln. Efter rengöringen hällde vi i en skvätt bakteridödande medel och förhoppningsvis återkommer de inte igen.

Dagens Haiku:
motorn tuffar på
9 knop genom sundet
dieseln luktar gott


ElementInredning

Posted by Kerstin Ljunglöf Tue, July 23, 2013 18:43:44

För att inte skada elementen som är ganska ömtåliga och för att inte skada oss på elementen som är ganska vassa har nu elementen i både garderob och på toalett fått tjusiga skydd.Blog imageI garderob ett luftigt träskydd och på toalett ett enklare vinkeljärnsskydd.Blog imageDagens Haiku:
inte trampa snett
vasst element skadas lätt
även skydda tå


VantRigg

Posted by Kerstin Ljunglöf Tue, July 23, 2013 18:36:56

För att komma ut på havet måste riggen fungera..Blog image..och än en gång plockade vi ner vår mast.Blog imageDenna gång kortade vi toppvanten en aning och bytte vantskruvarna på undervanten.Blog imageNu borde riggen vara bra.Blog imageDagens Haiku:
masten bär segel
för segel bär det mot ön
vattnet kluckar lugnt


SjökojerInredning

Posted by Kerstin Ljunglöf Thu, July 18, 2013 21:52:40

Blog imageNär stickkoj hamnar i lovart och man sovandes rullar mot lä vill man inte fastna med tårna i styrhjulen. Därför är nu sjökojer sydda och uppsatta på båda sidor om utrymmet under sittbrunn och oavsett vilken sida som är lovart så kommer sömnen bli trygg.Blog imageSpillbitar av kapellväv från snälla kapellmäster och en Singermaskin från industriella revolutionens början gjorde jobbet båda spännande och lärorikt.

Dagens Haiku:
jungman rullar runt
sover djupt i sjökojen
drömmer om havet


SeawalkInredning

Posted by Kerstin Ljunglöf Thu, July 18, 2013 21:35:51

Blog imageInne i salong har det sista småpillet tagit fart och vi har både en bambustång att hålla i och nät som räddar mat och böcker.Dagens Haiku:
svänger hit och dit
gungar fram och tillbaka
maten ligger tryggt


HandfatsslangInredning

Posted by Kerstin Ljunglöf Thu, July 18, 2013 21:27:23

En tidig morgon upptäckte vi en läcka. Drygt fem liter vatten hade letat sig in i kölsvin och sökandet satte fart. Tidig förmiddag var förpik utriven, garderob utriven och stickkojer utrivna. Båten visade sig vara snustorr. Vattnet som smakade sött kom alltså inte från vattentank, regn eller däckssvabbning. Men tillslut fann vi orsaken.Blog imageFästet mellan vask och slang hade hamnat skevt och vattnet droppade varje gång vi använde båtens handfat. Vid lunchtid var felet åtgärdat och slangen är nu utbytt mot en slang som klarar 120 graders pastavatten.

Dagens Haiku:
pastan är nu klar
vattnet hälls i handfatet
slangen klarar av