Förberedelser inför långseglingen

Förberedelser inför långseglingen

Vattentank

VattenPosted by Kerstin Ljunglöf Tue, May 21, 2013 20:37:32
Sist vi var ute gjorde vi slut på ungefär 2,5 liter färskvatten per person och dag. Detta var enbart dricksvatten och viss del till matlagning. All tvättning, diskning och saltvatten till matlagning togs direkt från havet.Även då man snålar på färskvattnet går det åt en hel del på de längre passagerna. Man brukar dessutom räkna med att en tredjedel av vattnet ska finnas kvar ombord vid ankomst, som en säkerhetsåtgärd. Vi har bytt ut den gamla tanken som vi anser är för liten.På en mindre båt tar vattnet upp en ganska stor procent av all förvaring ombord och måste därför göras smart. Parametrar att tänka på är vattnets vikt, risk för kontaminering och/eller läckage, smak.

Vi bestämde oss för att ha vår främsta förvaring av vatten under kojerna i förpik. Detta är en vanlig placering och passar bra i Ash då vi vet att hon är baktung.
Vi tänkte först bygga en vattentank i rostfritt, dels för att få de rätta måtten och dels för att slippa smaken av plast. Men när det plötsligt dök upp en vattentank i plast med någorlunda rätta mått till ett någorlunda rätt pris, ändrade vi oss ganska snabbt och tänkte inte längre på smaken. Plastic is fantastic!Med någorlunda rätta mått, menas att den var alldeles för stor för att få in i båt, att förpik var tvungen att byggas om och att vattenledningarna till värmesystemet fick ändras.För att få in tanken i båten var vi tvungen att kapa upp ett hål vid nedgångsluckan som sedan svetsades igen igen, återigen är vi glada att ha en stålbåt. Steel is real!I förpik byggde vi ordentliga fästen så att tanken som rymmer 150 liter och därmed väger 150 kg inte kan röra sig om vädret blir dåligt. Kojerna fick höjas ca 5 centimeter.Då tanken hamnade mer akterut än väntat fick vi korta de varmvattenelement som satt placerade inne i förpik och dra om ledningen något längre bak än vad den satt tidigare.
Vi passade på att göra en öppningsbar inspektionslucka där vi enkelt kan se hur mycket vatten som finns kvar i tanken.Nya kopplingar fick göras och slangar dras till påfyllning, avluftning och kran.Tidigare hade Ash elektriska vattenpumpar för både söt- och saltvatten.Dessa sålde vi och köpte istället två manuella fotpumpar som monterades vid köket. Köparen ville ha pumparna för att han planerade en långsegling, jaha, sa vi, vi säljer dem för att vi planerar en långsegling.Dagens Haiku:
törstig på havet
öar vid horisonten -
hallucination


  • Comments(1)//blogg2.sy-ash.se/#post25